Seizoensexcursie Zomer

Zondag 23 juni 2024

Het Duivenbos ligt verscholen in een komvormig dal in het heuvelachtig landschap van de Vlaamse Ardennen. In het oostelijk deel komen er her en der bronnen aan de oppervlakte. De kern van het Duivenbos is daardoor erg nat waardoor er moerasbossen zijn ontstaan. De omliggende graslanden zijn ruig, de kruidvegetatie wordt er open gehouden door ezels of runderen. De kleine landschapselementen die de stille getuigen zijn van kleinschalige landbouw in de vorige eeuwen zijn ecologisch erg belangrijk voor het dierlijk en plantaardig leven in het gebied.

De vochtige graslanden zijn rijk aan kruidachtigen zoals sint-janskruid en valse salie. De vochtige bosranden worden gedomineerd door reuzenpaardenstaart, grote berenklauw en moesdistel. Ook moerasspirea, pinksterbloem en moerasvergeet-mij-nietje schitteren in dit natte biotoop. Zowel bos- als kerkuil hebben hier habitat gevonden samen met diverse andere soorten zoals torenvalk, grote bonte specht, groene specht, boomklever en tal van vleermuizen. Eikelmuizen wonen in de prikkelhagen aan de rand van de weides. De percelen die overgroeid zijn met bramen, zijn ook ideale schuilplaatsen voor vossen.

Praktisch

Afspraak: Zondag 23 juni om 14u30 aan de kerk van Sint-Antelinks, op de hoek van de Ransbeekstraat en de Huigeveldstraat in Herzele. We stappen ongeveer 4 km. Het einde is voorzien omstreeks 17u. Er is gelegenheid om te carpoolen: afspraak om 13.30u op het marktplein van Scheldewindeke.

Kostprijs: Deelname is gratis voor leden van Natuurpunt (je lidmaatschap geldt voor het hele gezin). Voor niet-leden 2€/pp.

Inschrijven is noodzakelijk en kan tot twee dagen voor de activiteit (of tot de maximum capaciteit bereikt is) via dit formulier.

Voorzieningen: Aangepaste kledij in functie van het weer! De wandelpaden in het bos kunnen een obstakel vormen voor buggy’s en voor mensen met een verminderde mobiliteit.

Meer info via info@natuurpuntoosterzele.be of 0494 39 52 97 (Dirk Fiers).

Andere activiteiten

Beheermoment Gondebeekvallei - zaterdag 29 juni

Zelf je handen uit de mouwen steken in het midden van de natuur! Of kom je liever gewoon eens een kijkje nemen?

Beheermoment Gondebeekvallei - zaterdag 27 juli

Zelf je handen uit de mouwen steken in het midden van de natuur! Of kom je liever gewoon eens een kijkje nemen?

Beheermoment Gondebeekvallei - zaterdag 31 augustus

Zelf je handen uit de mouwen steken in het midden van de natuur! Of kom je liever gewoon eens een kijkje nemen?